PROJECTEN
MDT PLUS
Wie zijn wij?
Wij kunnen voor minstens 100 jongeren in Heerlen en met name Heerlen-Noord een MDT-traject op maat aanbieden. Het kernteam bestaat uit Giesela Mols (Butting-Inn), Andre de Bie (Maius) en Jacques Giesbertz (o.a. initiatiefnemer van Bewoners Platform Heerlen Noord). We werken samen met vele andere partners in de stad.
Wat is MDT?
Maatschappelijke Diensttijd. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Drie zaken staan centraal: Iets doen voor een ander, het ontwikkelen van je talent en het ontmoeten van mensen. Zie ook 'Doe mee met MDT'.
Wie kan meedoen?
Iedereen tussen 12 en 30 jaar. We richten ons vooral op jongeren in Heerlen/ Heerlen-Noord.
Hoe kan je meedoen?
Interesse? Laat het ons weten. Stuur een email: info@buzzychain.nl of bel ons op:
06-48336765 (Jacques Giesbertz)
Waar gaan we aan de slag?
Locaties van ons team: Buurthuis Butting-Inn, Gilde Plus locaties.
Locaties van onze netwerken: schoolgebouwen, andere buurthuizen en andere locaties zoals kasteel Hoensbroek. En locaties van de participanten binnen het Bewoners Platform Heerlen-Noord.
Locaties van leden van Bewoners Platform Heerlen-Noord, zoals de scouting, de Harmonie Sint-Caecilia, de Heemkunde vereniging, de fotoclub Hoensbroek, de carnavalsvereniging.
Optie de leegstaande muziekschool Hoensbroek. Wij zijn een burgerinitiatief gestart en maken nu een businessplan om met de bewoners die pand in beheer te gaan nemen, in nauwe samenwerking de gemeente. De jongeren binnen MDT kunnen hier ook een maatschappelijke bijdrage leveren.
Wat is onze visie
Wat is de visie van het partnerschap op MDT, welke eigen accenten wilt u daarin leggen en wat dat betekent dit voor de opzet en de uitvoering van uw MDT-project?
Onze visie op MDT is dat jongeren als mens zich breder kunnen ontwikkelen (voller mens worden) als ze met verschillende facetten van het leven kennismaken en ook een bijdrage leveren aan de vragen, noden etc. van andere medeburgers.
Dat doen we samen met de stad, met andere organisaties, bewoners van de stad en in locaties midden in de samenleving. Ons aanbod is breed. Voor elk wat wils.
Ongeacht het subtraject kiezen we altijd voor de volgende aanpak: brede bekendheid genereren, persoonlijke en teamgerichte intake en matching met de jongeren, brede ondersteuning door ons team.
Samenwerkingspartners hebben baat bij hun deelname aan dit MDT-project. Verbreding van hun scope, meer bekendheid etc. Ons MDT-voorstel sluit nauw aan bij de uitdagingen van Heerlen en Eindhoven.
Het is belangrijk dat deze MDT- ervaringen van de jongeren beklijven, door:
-
Dagboek (digitaal).
-
(Digitaal) magazine maken
-
Radio/ podcast/ video uitzendingen maken en plaatsen op Youtube-kanaal van ons project
-
Theatervoorstelling/ poëzie maken samen met Cultuurhuis Heerlen en Parktheater Eindhoven
Doel is dat elke jongere op zijn minst aan één van deze vormen meewerkt. Voordelen van deze vastlegging is: het geleerde beklijft beter, anderen zien wat er allemaal gebeurt en een stevige basis voor vervolg/ duurzame aanpak.
Een MDT-project zonder ontmoeting kan eigenlijk niet. De crux van onze aanpak is dat de deelnemende jongeren mensen, locaties en organisaties ontmoeten die ze normaal gesproken minder snel tegen zouden komen. En zeker niet op een dergelijke intensieve manier. Ze krijgen dus een bredere begrip van het maatschappelijk leven om hen heen.
Het ontmoeten in alle trajecten binnen ons voorstel kent meerdere kanten:
Gesprekken die anders, dieper gaan dan de meeste gesprekken van alledag. Daarvoor gebruiken we twee methoden, namelijk debattechniek en de dialoogmethode. De debattechniek gaat vooral over scherper nadenken over wat er gebeurt, over feiten en meningsvorming en hoe dat over te brengen. De dialoogmethode gaat over uitstellen van de meningsvorming en veel meer over luisteren naar de ander en inleven in de ander. Ons team heeft voor beide technieken ervaring en expertise in huis.
Jongeren ontmoeten anderen op locaties die nieuw zijn of anders dan anders. Met andere woorden jongeren ontmoeten niet alleen medebewoners maar ook deze mensen in hun omgeving (thuis, buurthuis, vereniging, bedrijf, onderneming).
Voorbeelden: jongeren die ondernemers ontmoeten, mensen die laaggeletterd zijn of hulpbehoevend of bestuurders en vrijwilligers die hun vereniging overeind houden. Binnen kunst tot leven. We zitten niet vast aan de kunstvorm poëzie. Men kan ook kiezen voor video, fotografie, theater, dans etc. Als we maar professionele begeleiding en goede, technische locaties kunnen bieden. Gelukkig hebben we enorm breed aanbod.
Wat is ons aanbod?
Ontdek en ontwikkel je talenten. Grijp de kansen aan die de stad jou biedt? Wij bieden je een afwisselende en leerzame maatschappelijke diensttijd ervaring. Grijp de kansen aan die de stad jou biedt? Je kan kiezen uit:
-
Duurzame samenleving
-
Zwerfafval
-
Nieuwe economie
-
-
Werken aan de toekomst. Van jou en ons.
-
Op tour: Beroepen en werkgevers
-
Werken aan vaardigheden van andere professionals
-
-
De wijk in
-
Leer mij Heerlen kennen/ verkennende wandelingen
-
Boodschappenservice
-
Handen uit de mouwen/ opknappen
-
-
Kunst tot leven
-
Ongewoon poëzie
-
Meewerken aan heropenen van de muziekschool Hoensbroek
-
Wat is ons aanbod, iets uitgebreider:
De jongeren doen sowieso iets voor een ander omdat veel thema’s in ons aanbod direct samenhangen met behoefte en vraagstukken in de stad dan wel van de partners in het project.
Binnen ons brede aanbod: duurzaamheid, werken aan je toekomst, de wijk in en kunst tot leven.
Duurzaamheid
Jongeren doen mee met het ophalen van zwerfafval samen met andere bewoners, in reeds bestaande groepen (er doen zeker 6 groepen mee) verspreid over de stad. Binnen dit onderwerp zwerfafval leveren ze ook een bijdrage aan onderzoek (welke rotzooi ligt er eigenlijk langs de weg), bewustwording, campagne (we doen met de campagne vanuit de overheid) en educatie/ voorlichting aan scholen (dus ook leeftijdsgenoten).
Werken aan de toekomst
Dit onderdeel is primair gericht op ontwikkeling van het individu. Jongeren werken aan hun eigen vaardigheden waarbij ze ondersteund worden door professionals (ervaren andere bewoners) vanuit de participanten (bijvoorbeeld verenigingen zoals de Harmonie) maar ook leden van Gilde Plus, zowel in Heerlen als Eindhoven. Omgekeerd is het bedoeling dat de anderen ook leren van de jongeren, bijvoorbeeld hun IT/ game skills.
De wijk in
Trajecten binnen dit onderdeel is primair gericht om iets te doen voor de ander. Deelnemende jongeren worden nauw verbonden met reeds lopende initiatieven o.a. in Heerlen-Noord. Een voorbeeld hiervan is het burgerinitiatief heropenen van de muziekschool in Hoensbroek. Hun bijdrage kan zeer divers zijn van inrichting, beheer, graffiti, vormgeving, catering, helpen met grotere events, zoals optredens van muziekverenigingen.
Kunst tot leven
Jongeren zelf meedoen met een project als Gewoon Poëzie. Zelf poezie maken die aansluit bij de jongerenwerelden maar ook poëzie voordragen op plekken (zoals buurthuizen) waar andere bewoners komen of uitbeelden op plekken in de stad.