Dialoog en ontdekken
Gesprekken aan tafel
We gaan met elkaar in gesprek. Tijdens onze plenaire bijeenkomsten maar ook gewoon daar waar onze mede-bewoners zijn. Verder bieden we elke week inloopgesprek aan op onze twee Gilde Plus locaties, namelijk Cultuurhuis Heerlen en buurthuis Butting-Inn.
Dialoog aanpak
De dialoogmethode is een zeer waardevolle methode om op een intensieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Luisteren staat centraal. En ruimte voor het verhaal van alle deelnemers. Wij gebruiken de methode die is ontwikkeld door de groep Eindhoven in Dialoog. Elk jaar kunnen we deelnemen aan hun (gratis) opleiding tot gespreksbegeleider.
Leer mij Heerlen-Noord kennen
Deze methode is onszelf ontwikkeld. Het is een mix van een georganiseerde wandeling door een wijk of delen van een stad waarbij saillante plekken worden bezocht door een groep deelnemers (max. 20 pp.) en enkele begeleiders2.2
De leefomgeving
Onze leefomgeving heeft veel gezichten. Het mooie koesteren we en we werken aan zaken die beter kunnen. Zo rapen we elke maand met een groep zwerfafval. Elke laatste zaterdag van de maand. Er zijn meer (groepen) bewoners in Heerlen die dit doen. Een opgeruimde stad, schone straten en wijken met een minimum aan zwerfafval vinden we cruciaal voor een leefbare stad.
Begin 2023 hebben we een voorstel gedaan bij de gemeente Heerlen om het werk van al die actieve bewoners (de zwerfafvalrapers) meer te coördineren. Dat we om zijn minst op de hoogte zijn van elkaars werk en de wijken waar we actief zijn. Maar we willen onze kennis ook inzetten om samen met de gemeente te werken aan meer bewustzijn, samen werken met scholen en ook inbreng hebben in de campagnes van de overheid.
Link met voorstel Zwerfafval
Leren en werken
De stad als school/ City of Learning Heerlen
De stad als leeromgeving. Wij kunnen veel van elkaar leren. Maar eigenlijk gebruiken met zijn allen ons sociaal kapitaal (onze kennis, kunde, de tijd, passie en netwerken van ons allen) nog veel te weinig. Daarom bieden wij Heerlen een platform aan, namelijk: Cities of Learning Heerlen, https://heerlen.cityoflearning.eu/
Expertise, ervaringen, een methode en een digitaal platform waar zowel aanbieders van leren als lerende burgers zich kenbaar kunnen maken. Maar we doen meer, namelijk ook de techniek om het leren te volgen via de open badges. Zo ontstaat een soort professionele portfolio.
Werken
Gilde Plus is onze leer-werkgemeenschap en tevens burgerbedrijf. www.gildeplus.nl In Heerlen werken we vanuit twee locaties, namelijk het Cultuurhuis Heerlen en buurthuis Butting-Inn.
Inloop/ kennismaken
Het concept Gilde Plus is zo’n 15 jaar geleden ontstaan, in Theater de Oude Regentes in Den Haag. En tot volle wasdom gekomen in het Parktheater Eindhoven.
Gilde Plus is onze leer-werkgemeenschap en tevens burgerbedrijf. www.gildeplus.nl In Heerlen werken we vanuit twee locaties, namelijk het Cultuurhuis Heerlen en buurthuis Butting-Inn.
Inloop/ kennismaken kan op de vaste dagen (aanmelden hoeft niet)
-
Cultuurhuis Heerlen elke maandagmiddag
-
Butting – Inn elke woensdag ochtend
Het concept Gilde Plus is zo’n 15 jaar geleden ontstaan, in Theater de Oude Regentes in Den Haag. En tot volle wasdom gekomen in het Parktheater Eindhoven.
Kennis en kunde delen
-
Kennis en informatie verzamelen.
-
De wijk in. Leer mij Heerlen-Noord kennen.
-
Workshops
-
Excursies
-
Euregionale projecten
Wij willen, als burgercollectief efficiënt en effectief werken. Daarom willen we de noodzakelijke informatie in huis hebben. Wij hebben nauw contact met expertisecentra, zoals LSA en het Kennisplatform Collectieve Kracht, die landelijk opereren.
We verzamelen informatie. En zijn tijdens congressen en op social media.
Maar kennis en ervaringen delen is minstens zo inspirerend. Met de methode “Leer mij Heerlen-Noord kennen” bieden we wandelingen aan, onder begeleiding, en bezoeken we saillante locaties in de stad en bespreken gezamenlijk de verhalen en de mogelijkheden.
Verder organiseren we regelmatig workshops en excursies. Zie Nieuws & Agenda.