top of page

PROJECTEN

Wat is MDT?

MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Het gaat over: Iets doen voor een ander, het ontwikkelen van je talent en het ontmoeten van mensen. Zie ook de site Doe mee met MDT.

Iedereen tussen 12 en 30 jaar kan meedoen. We richten ons op twee steden namelijk Heerlen (vooral Heerlen-Noord).

Interesse? Nieuwsgierig?

Stuur ons een mail: info@buzzychain.nl of bel ons op:

06-48336765 (Jacques Giesbertz)

 

Wie zijn wij?

  • Jacques Giesbertz (o.a. initiatiefnemer van Bewoners Platform Heerlen Noord)

  • Andre de Bie (o.a. directeur van Maius)

  • Giesela Mols (o.a. initiatiefnemer van buurthuis Butting-Inn en ook buurtconciërge)

 

Wat is onze visie?

Onze visie op MDT is dat jongeren als mens zich breder kunnen ontwikkelen (voller mens worden) als ze met verschillende facetten van het leven kennismaken en ook een bijdrage leveren aan de vragen, noden etc. van andere medeburgers.

Wat is ons aanbod?

Ontdek en ontwikkel je talenten. Grijp de kansen aan die de stad jou biedt? Wij bieden je een afwisselende en leerzame maatschappelijke diensttijd ervaring. Grijp de kansen aan die de stad jou biedt? Je kan kiezen uit:

  • Duurzame samenleving

    • Zwerfafval

    • Nieuwe economie

  • Werken aan de toekomst. Van jou en ons.

    • Op tour: Beroepen en werkgevers

    • Werken aan vaardigheden van andere professionals

  • De wijk in

    • Leer mij Heerlen kennen/ verkennende wandelingen

    • Boodschappenservice

    • Handen uit de mouwen/ opknappen

  • Kunst tot leven

    • Ongewoon poëzie

    • Meewerken aan heropenen van de muziekschool Hoensbroek

Interesse? Nieuwsgierig?

Stuur ons een mail: info@buzzychain.nl of bel ons op:

06-48336765 (Jacques Giesbertz)

MDT

PROJECTEN

Burgerinitiatief Muziekschool Hoensbroek

De oude muziekschool is een mooi, prominent gebouw dat behouden moet blijven en weer ingezet moet worden voor en door de bewoners. De kennis, kunde, de passie, tijd en de netwerken van mensen (bewoners) kunnen nog veel meer benut worden. Het project muziekschool is een kans om dit sociaal kapitaal daadwerkelijk te gaan inzetten. 

Het algemeen belang staat voorop. Voor en door bewoners en verenigingen met een multifunctionele invulling.

 

Begin 2023 zijn we een burgerinitiatief gestart met als doel om dit markante gebouw weer te gaan gebruiken voor de samenleving. Met als resultaat 700 handtekeningen. We zijn nu samen met de gemeente Heerlen bezig om een businessplan te maken.

 

Hoe kunt u meedoen?

Als u interesse heeft om gebruik te maken van de vele ruimtes van deze muziekschool dan kunt u een zogenaamde intentieverklaring naar ons opsturen, Jacques@gildeplus.nl .

Businessplan Burgerinitiatief Muziekschool Hoensbroek

Lees hieronder het integrale aanpak van aanpak om de muziekschool Hoensbroek nieuw leven in te blazen.

Afbeelding11.png
Muziekschool

PROJECTEN

De stad als school / City of Learning Heerlen

Het "Cities of Learning" initiatief in Heerlen introduceert het concept van de stad als school, waarbij informeel leren en kennisdeling tussen burgers centraal staan. Het programma heeft tot doel de sociale cohesie te versterken, de leermogelijkheden te vergroten en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Door badges en vaardighedenpaspoorten te gebruiken, wordt informeel leren meetbaar gemaakt en worden kansen op werk vergroot. Dit initiatief biedt een manier om leren te bevorderen, werkdruk van docenten te verminderen en een inclusieve gemeenschap te creëren waarin iedereen kan bijdragen aan het leren en ontwikkelen van anderen.

Hoe kunt u meedoen?

Als uzelf een leeraanbod heeft, in welke vorm dan ook, dan kunt u uw aanbod kenbaar maken op het platform Heerlen City of Learning.

Regelmatig organiseren we workshops waarin de mogelijkheden van dit platform worden uitgelegd. Maar u kan ook contact met ons opnemen,

City of Learning

PROJECTEN

Gilde Plus

Samenwerken en leren van elkaars kwaliteiten. Dat is het idee achter Gilde Plus, een moderne variant van de middeleeuwse gilden. Nieuw is dat Gilde Plus zich niet beperkt tot een enkel vak of ambacht maar verschillende disciplines samenbrengt.

 

Het delen van kennis en ervaring geeft kruisbestuiving, waardoor deelnemers op nieuwe ideeën komen en samen projecten anders kunnen uitwerken en leren aanpakken. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en netwerken. En andere oplossingen dan gebruikelijk.

 

Doel en werkwijze

Doel van de aanpak van Gilde Plus is dat mensen in teams of groepen samen gaan werken: tijdelijk maar niet vrijblijvend. In een gebalanceerde mix van werkzoekenden, starters, ervaren professionals en ondernemers. In de wijk van de gastorganisatie of (ver) daarbuiten. Wij werken samen aan werk, persoonlijke en professionele ontwikkeling en aan concrete opdrachten. Zo ontwikkelen we, werkende weg, aan elkaars expertise.

Gilde Plus richt zich op werk in de volle breedte. We beginnen met het in kaart brengen van elkaars kwaliteiten: expertise, kennis, kunde, netwerken, ervaringen en vooral ook passies.

Praktisch antwoord

Gilde Plus is een praktisch antwoord op verschillende maatschappelijke vraagstukken. We zorgen samen voor:  

  • meer betaald werk voor werkzoekenden

  • een broedplaats/kraamkamer voor sociale innovatie en nieuwe concepten

  • een professionele en betaalbare werkomgeving waar ondernemende mensen elkaar daadwerkelijk ontmoeten

 

We werken ook aan opdrachten. Dat kunnen klussen die we pro deo uitvoeren of betaalde opdrachten. Alle deelnemers die een bijdrage leveren aan commerciële opdrachten krijgen naar rato een vergoeding voor hun inspanningen. Vanwege de wet- en regelgeving is er speciale aandacht voor deelnemers die een bijstandsuitkering ontvangen.

 

Verder is Gilde Plus ook bedoeld als kraamkamer/broedplaats van (sociale) innovatie.

Met de inzet van Gilde Plus willen we een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Heerlen. Zowel qua ondernemersklimaat en infrastructuur maar zeker ook op individueel niveau: door het bevorderen van ondernemerschap en activerende participatie: zinvol meedoen en betekenisvol bijdragen.

 

Waarom in Heerlen

Ook in Heerlen is er behoefte aan een inspirerende en toegankelijke plek waar ondernemende mensen elkaar kunnen treffen. Butting Inn en Cultuurhuis Heerlen zijn daarvoor heel geschikt. Niet alleen door de ligging in woonwijken in Heerlen Noord maar ook door alle voorzieningen die daar aanwezig zijn.

Voor beide organisaties is Gilde Plus een waardevolle aanvulling op het aanbod.

 

Hoe kunt u meedoen?

Kijk op www.gildeplus.nl, mail of nog beter: loop eens binnen bij Butting-Inn of Cultuurhuis Heerlen op een van de GildePlusdagen.

 

Of laat je uitnodigen voor een persoonlijke kennismaking: info@gildeplus.nl of 06 48336765.

Gilde Plus
Ondezoek en ontdekken

PROJECTEN

Onderzoek en ontdekken

Burgers zijn nieuwsgierig. Hun verhalen, ervaringen, kennis en kunde is zeer waardevol. Wij verzamelen deze informatie door met elkaar gesprekken te voeren en ook door onderzoek te doen. Ook analyseren we bestaande onderzoeken. En zijn we gesprekspartner van onderzoeksinstituten, scholen en overheden.

 

Daarnaast bieden we excursies aan. Op zoek naar nieuwe werelden, 'best practices', leerzame verhalen.

 

 

Gebruik van de ruimtes van de muziekschool

 

Stel dit gebouw zou weer gebruikt kunnen worden voor en door de bewoners, verenigingen en ook (sociaal/ creatieve) ondernemers, zou u daar gebruik van willen maken? En zo ja, hoe wilt u dan gebruik maken van de beschikbare ruimte(s)? Daar gaan onderstaande vragen over. 

Vul onze vragenlijst in door hier te klikken

 

Afstand tot kunst & cultuur en de overheid

  

Het idee achter de herbestemming van de oude muziekschool is om er een nieuw cultureel-maatschappelijk centrum voor Hoensbroek en ook Heerlen-Noord van te maken, zoals: podium voor kunstenaars, muzikanten, acteurs en muziekverenigingen, expositieruimtes, repetitieruimtes, plek om anderen te ontmoeten en wellicht ook een plek om enige vorm van overheidsdienstverlening van de gemeente Heerlen voor de burgers onder te brengen.

Daarom is het belangrijk om te weten wat de bewoners van Heerlen en met name Heerlen-Noord vinden van de bereikbaarheid van de gemeente en van het culturele aanbod. Immers, het heropenen van de muziekschool zou een impuls kunnen geven aan dit stadsdeel. 

Vul onze vragenlijst in door hier te klikken

Afbeelding1.jpg

PROJECTEN

Stadsontwikkeling

De toekomst van Heerlen Noord hangt ook af van een goede stadsontwikkeling. Wij bieden een integrale aanpak aan, van onderop. Dus participatie van bewoners en ondernemers (zoals winkeliers) staat centraal.

 

Onze bewonersteam heeft hiervoor geschikte expertise in huis, zoals onderzoek en research, planologie, geografie, sociologie, projectmanagement, vormgeving, bouwkunde/ architectuur, gemeenschapsontwikkeling, financiën en last but not least burgerparticipatie. Ons eerste project in Heerlen Noord gaat over de Heksenberg.

Afbeelding2.jpg
Stadsontwikkeling

PROJECTEN

Duurzaamheid en leefomgeving

Een goede leefomgeving voor bewoners is cruciaal. Ook in Heerlen is extra aandacht nodig voor een duurzame inrichting van onze samenleving en economie. We gaan expertise op dit vlak van andere burgerinitiatieven in Nederland ook in Heerlen aanbieden. Dan gedacht worden aan het meten van de luchtkwaliteit.

 

Ook werken we samen met (inter)nationale platformen, zoals de Gemeinwohl Ekonomie, ook wel Economy of the common good genoemd.

Afbeelding5.jpg
Duuzaamheid en leeromgeving

PROJECTEN

Dialogen

We werken met de aanpak van Eindhoven in Dialoog. Een methode om op een prettige, open en intensieve manier met anderen, in kleine groepen bepaalde onderwerpen te bespreken. Een ander voordeel is dat iedereen die interesse heeft (gratis) goede trainingen kan volgen in Eindhoven.

 

In Eindhoven hebben we bijvoorbeeld de aanpak, Doe je Droom, ontwikkeld en toegepast. Burgers spraken met elkaar over hun droom over hun stad. Met als resultaat: negen projecten. Deze projecten werden door de burgers uiteraard verder opgepakt. Maar we boden wel ondersteuning door de professionals en gemeenteraadsleden.

Afbeelding3.jpg
Dialogen

PROJECTEN

Cultuur Inclusief

Deze unieke aanpak willen we binnenkort ook gaan introduceren in Heerlen. “Cultuur is voor iedereen! Wij vinden dat iedereen moet kunnen genieten van een concert of een voorstelling, een museum of een festival. Daarom bieden wij mensen met een wat kleinere beurs de mogelijkheid om lid te worden van Cultuur-Inclusief. Je krijgt dan enorme korting op ticketprijzen.”

logo_2024.png
Cultuur Inclusief
bottom of page